Pro bono i Arnager

 Arnager er mit pro bono-arbejde

Arnager er min hjemby på Bornholm, og det er derfor naturligt for mig, at jeg pro bono deltager som frivillig fundraiser for at skaffe midler til vores fælles projekt Mere Arnager – liv på land og vand, hvoraf en ny træbro havde første prioritet. Den blev indviet fredag den 25. oktober 2019.

5. april 2023

Næste kapitel i Mere Arnager// liv på land og vand

Sikring af Danmarks første ø-havn
Spunsvæggene* i vores ø-havn er gennemtærede over vandlinjen, og jeg har nu sammen med formanden, Anders Schou Jensen, været i gang et stykke tid med at skaffe midler til nye spunsvægge. Ikke det nemmeste i denne verden, men det er alligevel lykkedes af opnå støtte fra Nationale FLAG-midler, Bornholm på 175.000 kroner og fra Bornholms Regionskommune på 150.000 kroner.
image1Første etape
Den østre mole med 27 m spunsvægge har det værst, og vi håber på, at den sidste ansøgning kaster de sidste midler midler af sig, så vi kan gå i gang inden sommerferien. Første etape forventes at komme til at koste 478.000 kroner.

Anden etape
Næste trin bliver ikke blot en forstærkning af molesiderneerne på de resterende 73m men ogs af havnen med nye og flereforkastningssten på især vestsiden af havnen, hvor havets påvirkning er størst. Et projekt til ca. 1.9 mio. kroner. Jeg kommer vist ikke til at kede mig resten af 2023, men når man samarbejder med gode folk, er man godt på vej.

* En spunsvæg udgør væggene i en havn, og de er opbygget af lodretstående spunselementer, ofte af spunsjern. Såkaldte zinkanoder er med til at forhindre galvanisk tæring og dermed gennemtæring af spunsvæggen under vandlinjen


Arnager i  Bornholms Tidende den 28/5-2020 om omtale i Politiken

Min tale ved indvielsen af broen i Arnager

Borgmester Winni Grosbøll klippede snoren med hjælp fra formandens barnebarn, Loui.

Borgmester Winni Grosbøll klippede snoren med hjælp fra formandens barnebarn, Loui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 I Arnager tror vi ikke på Janteloven

Her tror vi på, at vi er noget.

At vi er lige så meget som alle andre,at vi dur til noget,
og at andre kan lære af os.

Det store fremmøde i dag tyder på, at også andre tror på, at vi er noget.

Desuden er Arnager i stand til at gøre noget.
Da det hele stod lidt stille i kølvandet på finanskrisen, tog den daværende formand for Arnager Bådehavn, Henrik Brandt, fat i gode folk og arrangerende et par spændende møder for borgerne og venner af Arnager.
Her blev vores helt egen strategiplan, Mere Arnager//Liv på land og vand til.
Det var borgernes egne gode ideer, der kom på bordet, godt hjulpet på vej af Søren Schmidt og Steenbergs Tegnestue, og derfor har Arnager et stærkt ejerskab og en helt særlig vilje til at gennemføre vores udviklingsplan.

Tak til Henrik Brandt, Søren Schmidt og Hans Aage Steenberg for denne forrygende start.

Salig Jakob Jensen fra Bornholms Regionskommune var også med, og hans viden, engagement og tro på os har været til stor inspiration for os alle. Jeg er sikker på, at han kigger ned på os nu og glæder sig over resultatet.

I 2016 blev vi så enige om, at førsteprioriteten skule være en ny bro, helst inden den gamle faldt sammen, og det har siden da været målet.

Vi vil gerne takke alle fondene for, at I også troede på, at vi er noget i Arnager og for jeres endog meget generøse bidrag.

Tak til Sparekassen Bornholms Fond, som var de første, der troede på os.
Tak til Brødrene Larsens Legat for ikke bare at følge trop, men også for at spytte i kassen hele to gange.
Tak til Bornholms Regionskommune for at finde midler i budgettet for 2018, så vi turde gå i gang.

Og lige som vi troede, at vi skulle i gang med at bygge en halv bro, kom der en flot donation fra Nordeas Kysten er Klar. Også tak til Nordea for at tro på Arnager.

Tak til LAG Fisk Bornholm, fordi I tror på, at vi en dag kan skabe arbejdspladser.

Tak til Bornholms Brand og Brødrene Hartmanns Fond for også at tro på vores evner.

Og tak, fordi politikerne i Regionskommunen igen var klar til at hjælpe os, så vi kunne gøre broen færdig.

Og endelige en kæmpe tak til alle de borgere, foreninger og virksomheder, der alt i alt har støttet os med over 262.000 kroner.

minibro med tre brobisser

 

Jeg vil ikke sige så meget om selve byggeriet, som har stået på et års tid. I kan jo selv se resultatet. Men jeg vil takke for, at jeg lærte Bobo, Steffen og Peter at kende. Magen til dedikerede og dygtige håndværkere skal man lede længe efter. Tak for indsatsen – jeg bilder mig ind, at I kunne li’ at arbejde her.

Tak fordi I frøs og blev våde for os – I har leveret verdens flotteste bro.
Fra venstre: Bobo, Steffen og Peter

 

Tak til kommunens embedsværk i Tejn med Rie Kofoed Höll i spidsen – I har været os en stor hjælp og støtte.

Jeg vil gerne benytte lejligheden, når jeg nu har mikrofonen, til at takke Anders for et ualmindeligt godt samarbejde. Det har ikke blot været gnidningsfrit og fornøjeligt – det har også været en klar forudsætning for, at det her kunne lykkes. Også en tak til havneforeningens bestyrelse for at tage mig med til jeres møder. I er jo bornholmere alle sammen, og i denne sluttede kreds kan jeg godt indrømme, at jeg stort set ikke forstod et ord, når I snakkede brobyggeri.

Til sidst vil jeg sige tak til de gode folk fra Arnager, der har sørget for, at dagen i dag blev så festlig.

Tak til REMA 1000 for vin og vand og til Bornholms Papirlager for krus og servietter.

Tak til HOS Casper og Svaneke Øl for nogle venlige priser

og tak til Bjarne Kure for at stille op i dag.

Tak til småkagebagerne fra Arnager – I kan se deres navne på sponsorlisten på væggen

Vi er stolte over, at vi i dag kan sige: Arnager er noget, Arnager kan noget


1/5 2019

Brobyggerne i Arnager

Òli Örn Andreassen fra TV2 Bornholm har tilbragt nogle dage i Arnager, og han har begået denne meget fine reportage om byggeriet. Formanden for Arnager Bådehavn fortæller levende om byggeriet, og de gæve brobisser viser, at det ikke er så ligetil at rive en gammel bro ned og bygge en helt ny samme sted. Kig med og bliv lidt klogere på brobyggeri.

Klik her og se Òlis fine reportage

Tilsagn til en ny bro i Arnager

Arnager er mit pro bono

På broen med formanden for Arnager Bådehavn, Anders Schou Jensen, da Arnager blev Årets Succes.

Vi har med stor taknemmelighed modtaget tilsagn fra følgende:
Sparekassen Bornholms Fond: 500.000
Brdr. E., S. & A. Larsens Legat: 500.000
Crowdfunding fra borgere, foreninger og virksomheder: 165.702
“Årets Succes”, Bornholms Tidende/Danske Bank: 10.000
Bornholms Regionskommune: 650.000
Brødrene Hartmanns Fond: 50.000
Nordea-Fonden: 1.000.000
FLAG Bornholm: 439.543

Vores ide med projektet er at skabe en livlig og oplevelsesrig havn og kystlinje med havnen som et naturligt mødested for byens engagerede borgere og øens turister. Vi ønsker en udskiftning af den ikoniske træbro som den vigtigste del af projektet og efterfølgende en gennemgribende renovering af ø-havnen, Såvel broen som ø-havnen er fra 1884, og de er begge er et stykke kulturarv, som vi ønsker at værne om som vores samlingssted og livsnerve. Herefter har vi ideer til en opdatering af Gammel Havn, Salteriet, Forbindelsen og Markeringer på land og vand . Det vil betyde mere liv i .Arnager og dermed gøre fiskerlejet til et attraktivt sted at bo og virke.

 Fra Mellem Os i Sommerlandet den 10. juli 2018

TV2 Bornholm har været på besøg i Arnager og produceret en fin lille film om vores fiskerleje. Kig med – du møder bådehavnens formand, Anders Schou Jensen, chefarkæolog Finn Ole Nielsen, røgeriejer Karin Hounsgaard, naturvejleder Kenneth Nielsen og husejer Louise Kiel. Stor tak til Louise Engstrøm og Luca Majgaard – flot indslag

Kig med her: http://play.tv2bornholm.dk/?area=specifikTV&serienavn=Mellem+os&id=748658#748658